‘Creation d’Automobile’

Francuske marke automobila predstavljaju veoma čest prizor na našim ulicama još od početka prošlog veka. Najproizvođenije francuske marke automobila su Renault, Peugeot i Citroën. Nedavno je marka Vauxhall postala dio PSA (Peugeot & Citroën) grupe. 80% automobila francuskih proizvođača prodaje se van Francuske. Ali uspjeh nije ograničen na putničke automobile; francuski brendovi aktivni su i u segmentu lakih komercijalnih vozila.

Francuske marke automobila tradicionalno su poznate po svom progresivnom (ponekad čak i smjelom) dizajnu u kombinaciji sa korišćenjem najnovijih tehnologija. Na području motora/mjenjača, francuske marke automobila su posljednjih godina postavile vrlo konkretne zahtjeve u pogledu motornih ulja i ulja za mjenjače, kao i rashladnih tečnosti. Ti zahtjevi su uglavnom usmjereni na sprečavanje oštećenja, habanja, nepotrebne potrošnje goriva i ulјa i, naravno, na smanjenje emisija štetnih gasova u cilju zaštite životne sredine i lјudi.

/assets/cfb55e05-e36d-4e2d-89e5-2cb64c3ab100.png

Rezime:

  • Automobili francuskih marki (Renault, Peugeot, Citroën) opremlјeni su najsavremenijim tehnologijama usmjerenim na sprečavanje oštećenja, habanja, nepotrebne potrošnje goriva i ulјa i, naravno, smanjenje emisija štetnih gasova u cilju zaštite životne sredine.
  • Francuski proizvođači automobila propisuju obaveznu upotrebu veoma specifičnih maziva (motor i mjenjač), koja moraju zadovoljavati zahtjeve konkretne marke (OEM specifikacije).
  • Francuski proizvođači automobila takođe propisuju specifične rashladne tečnosti za svoje različite modele.

Savjeti za radionicu:

  • Francuske marke automobila obično koriste veoma sofisticiranu tehnologiju. Ova tehnologija je razvijena s fokusom na udobnosti, snazi, obrtnom momentu, uštedi goriva, smanjenju emisija i održivoj vožnji. Zahtjeva upotrebu ulјa i tečnosti koje su propisali francuski proizvođači automobila.
  • Francuski proizvođači automobila koriste sopstvene (OEM), obavezne propisane specifikacije motornog ulјa i ulja za mjenjač koje odgovaraju konkretno njihovim tehnologijama. Za PSA grupu ove specifikacije započinju oznakom B71 (na primjer B71 2296), a za Renault počinju sa RN (na primjer RN 0720).
  • Uvijek pretražite sajt MPM (www.mpmoil.nl) na svom jeziku za savjete o odgovarajućem ulјu i rashladnoj tečnosti za određeni francuski automobil.

/assets/7659bfd8-bbab-44c3-a6c0-a7f5c3737253.png

MPM ulja i tečnosti posebno namijenjeni francuskim markama automobila

Proizvođači kao što su Renault, Peugeot i Citroën obično ugrađuju motore i sisteme prenosa koje u potpunosti razvijaju i proizvode sami. Za ove motore i sisteme prenosa francuski proizvođači propisuju sopstvene OEM specifikacije. Imajte na umu da se to ne odnosi na opštu specifikaciju ACEA ili API. Očekuje se da će za Opel biti uvedene i nove specifikacije ulјa, jer je sada dio PSA grupe.

Te specifikacije postaće takozvane OV specifikacije, kao oznaka za Opel/ Vauxhall. MPM ima veliku paletu maziva i rashladnih tečnosti za francuske marke automobila.

/assets/80dc8b2f-3255-47cb-af1e-f2d44e77204c.png

Turbo PureTech 3-cilindarski benzinski motor proizvodnje PSA

Evropski zahtjevi u pogledu emisija iz 2014. godine i novi hibridni pogonski sklopovi doveli su do upotrebe novih tehnologija u trenutnim motorima i pogonskim sklopovima koje koriste francuski proizvođači automobila. Neki primjeri su premaz cilindra, varijabilno pomjeranje ventila za ulazne i izlazne ventile, direktno ubrizgavanje benzina pod velikim pritiskom (TGDI) i GPF (benzinski filter čestica). Ove tehnologije direktno utiču na sastav ulja za sistem prenosa. Pojava LSPI kod TGDI motora (pogledajte i MPM OEM bilten broj 4) takođe utiče na sastav motornog ulјa. Svi ti faktori doveli su do toga da francuski proizvođači automobila propisuju svoja vrlo specifična motorna ulja i ulja za menjače. Zato je veoma važno da koristite ispravno ulјe sa specifikacijom koju je propisao proizvođač. Sajt MPM će vas obavijestiti o tome koje je ulјe pogodno za te automobile.

Rashladne tečnosti

Pored specifičnih zahtjeva u pogledu ulјa i Renault i PSA grupa imaju svoje specifične zahtjeve u pogledu rashladne tečnosti za svoje novije modele automobila. Na primjer, PSA propisuje rashladno sredstvo koje mora biti u skladu sa PSA B71 5110 specifikacijom (MPM 86000CPC). Renault takođe ima sopstvenu vrlo specifičnu rashladnu tečnost, to je MPM 86000CRN.

Oba proizvoda su dostupna i kao antifriz (koncentrat). Upotreba obavezne rashladne tečnosti podjednako je važna za obezbjeđivanje dugotrajnosti motora francuskih automobila.

/assets/8ca1461d-d73c-4970-a90d-997ca99d7055.png
86000CPC • MPM rashladna tečnost Premium Longlife Citroën / Peugeot

/assets/1f54ec0b-b0db-4dd2-b036-b31623707e86.png
86000CRN • MPM rashladna tečnost Premium Longlife Renault

Tehnička pitanja:
Kontakt tehničkoj podršci firme MPM

OEM News
MPM OEM Newsletter #5 - CS · 1,87 MB
MPM OEM Newsletter #5 - DE · 1,05 MB
MPM OEM Newsletter #5 - EL · 1,13 MB
MPM OEM Newsletter #5 - EN · 1,08 MB
MPM OEM Newsletter #5 - EN-UK · 1,08 MB
MPM OEM Newsletter #5 - FR · 1,07 MB
MPM OEM Newsletter #5 - HU · 1,86 MB
MPM OEM Newsletter #5 - IT · 1,25 MB
MPM OEM Newsletter #5 - NL · 873,77 KB
MPM OEM Newsletter #5 - PL · 1,24 MB
MPM OEM Newsletter #5 - RO · 1,86 MB
MPM OEM Newsletter #5 - SK · 1,87 MB
MPM OEM Newsletter #5 - SR · 1,24 MB
MPM OEM Newsletter #5 - UK · 1,85 MB

MPM vesti

MPM Sports

Idi na MPM Sports
zatvori